Schoenendozen controleren en verzendklaar maken

De schoenendozen worden doorheen het jaar versierd en gevuld door deelnemers uit België en Nederland. Via inleverpunten komen ze uiteindelijk naar de Verwerkingscentra. Hier worden ze gecontroleerd voordat ze naar hun definitieve bestemming vertrekken.

Misschien vraag je je af waarom deze dozen nog gecontroleerd moeten worden.

Het doel van het controleren van de dozen is om te zorgen dat ieder kind een gelijkwaardig gevulde doos krijgt. Dit vinden we super belangrijk, omdat deze doos vaak het eerste en misschien het enige cadeau is dat dit kind ooit zal krijgen. In de praktijk merken we dat, ondanks de duidelijke checklist in de folder en op de website, de spullen die in een schoenendoos zitten toch niet altijd even geschikt zijn. Daarom kijken we alle dozen even na, om er zeker van te zijn dat elke doos die vertrekt ook zeker goed gevuld is.

We halen er natuurlijk niet zomaar alles uit. Belangrijk om te weten, en dat is ook wat we aan onze vrijwilligers meegeven, is dat elke doos wordt nagekeken met RESPECT voor de gever en RESPECT voor de ontvanger. Dit betekent dat:

  • Alle geschikte artikelen weer teruggaan in de doos.
  • Alle ongeschikte artikelen uit de doos worden verwijderd. Dit gaat om spullen die in de folder staan als ongeschikt en om vuile en kapotte spullen. Hier maken we de ontvanger zeker niet blij mee.
  • Spullen uit te grote schoendozen worden verpakt in een doos met normale maten (zoals aangegeven in de folder). Dit doen we om te grote verschillen te vermijden en te zorgen dat er zo veel mogelijk dozen in een exportdoos passen. Hoe meer dozen, hoe meer blije kinderen natuurlijk. Per container gaat dit al gauw over enkele honderden dozen meer of minder.
  • Verpakkingsmateriaal verwijderd wordt. In landen waar de dozen naar toe gaan is er meestal geen afvalverwerking zoals wij die kennen. Daarom verwijderen we al het overbodige plastiek en karton, zodat dit niet in de natuur terecht komt. Daarnaast neemt het ook veel overbodige ruimte in, die we dan kunnen opvullen met leuke spullen.
  • Als er nog ruimte is, we de doos nog opvullen met extra spullen. We gunnen ieder kind een goed gevulde schoenendoos.

Na het controleren van de dozen worden deze in exportdozen verpakt om het transport te vergemakkelijken. Deze exportdozen zijn op maat gemaakt, zodat er zo veel mogelijk in een container passen. Als alle schoendozen klaar zijn wordt de container geladen en kan deze vertrekken naar het land van bestemming.

 

Elk jaar in januari hebben we een verwerkingsperiode, dat is de periode waarin alle dozen binnenkomen, nagekeken en verzonden worden. Voor deze periode zijn we altijd nog op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerd? Kijk dan zeker hier.

Sinds vorig jaar kijken we ook in ons kleine magazijntje een 1000-tal dozen na verspreid over een periode van enkele weken. Wil je hierbij graag helpen, neem dan zeker contact met ons op.

 

 

Materiaal verzamelen

Zoals je hierboven kon lezen, kunnen sommige schoendozen nog wat extra liefde gebruiken. Elk jaar worden er bij ons ca. 8000 schoendozen gecontroleerd. Dat wil ook zeggen dat we best wel wat materiaal nodig hebben om niet geschikte spullen te vervangen of om dozen nog aan te vullen.

Deze spullen komen van verschillende bronnen.

  • Elk jaar worden we een beetje meer bekend en zijn er mensen die na het opruimen thuis spullen bij ons bezorgen of die speciaal voor ons op zoek gaan naar bruikbare spullen bij familieleden of op rommelmarkten e.d.
  • Tijdens de verwerkingsperiode in januari ontvangen we vaak spullen van mensen die zelf schoendozen hebben gevuld en nog overschot hebben
  • Dankzij individuele financiële steun hebben we budget om nieuwe spullen (of 2dehands in goede staat) aan te kopen. Zelf proberen we ook elk jaar een grote actie te organiseren om geld in te zamelen. Helaas hebben we dit de afgelopen tijd door corona niet kunnen waarmaken.
  • Verschillende creatieve vrijwilligers naaien, breien of haken allerlei tasjes, knikkerzakjes of barbiekleren. 

 

Al deze spullen komen bij ons binnen doorheen het jaar. We verzamelen ze, kijken ze na en sorteren ze per leeftijd en soort zodat ze tijdens de Verwerkingsperiode in januari gebruikt kunnen worden.  Om al deze spullen te stockeren en na te kijken hebben we doorheen het jaar een klein magazijntje. Wil je hier graag een keer komen helpen, neem dan contact met ons op.

Zowel doorheen het jaar als in ons Verwerkingscentrum willen we ook duurzaam te werk gaan. Afval wordt verwerkt zoals het hoort. Spullen die niet geschikt zijn voor ons bestemmingsland, denk bijvoorbeeld aan dikke kleding of mutsen, worden verzameld en uitgewisseld met een centrum dat dozen vult voor een koudere bestemming. Spullen die nog goed zijn, maar niet geschikt voor in een schoenendoos geven we via een ander goed doel of de kringloopwinkel nog een tweede leven.